Trayplant

Om dit te realiseren telen we op onze locaties met een totale oppervlakte van ruim 65 ha.

Van stek tot trayplant

Aardbei- en framboos uitgangsmateriaal

Van der Avoird Trayplant is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. Dit varieert bij aardbeien van stek tot trayplant, bij frambozen van bewortelde stek tot longcanes. 

Beloftes

De beloftes van Trayplant

Onze Trayplanten

In 2004 waren wij de eerste Nederlandse plantenkweker die op commerciële schaal trayplanten van doordragende aardbeienrassen op de markt bracht. Vandaag de dag zie je dat op veel plekken, maar destijds was dat zeer innovatief. Met meer dan 15 jaar ervaring in deze zogenaamde doordragers durven wij onszelf echte kenners te noemen. Natuurlijk mede dankzij onze eigen R&D-faciliteit, waarin we sinds 2014 rasspecifiek onderzoek doen. Onze trayplanten worden in de basis opgekweekt met voornamelijk organische meststoffen en goedaardige schimmels.

Trayplant levert trayplanten in diverse formaten van zowel doordragende als kortedag-rassen. De focus binnen het bedrijf ligt met name op de doordragende rassen. De trayplanten worden geproduceerd als doordragende tray, minitray of module. Afhankelijk van de doelstelling en het betreffende teeltsysteem helpen wij de klant bij het maken van de juiste keuze in het planttype. In het najaar worden deze gerooid van het trayveld voor bewaring in de koelcel. In het voorjaar kunnen deze op afroep van de klant worden geleverd.Module (85 cc)
Begin september worden verse stekjes in de modulen gestoken. Hieruit groeit een plantje met gemiddeld 1-1,5 kroon per plant, met hooguit 1 of 2 trossen. Na het uitplanten in het volgende voorjaar gaat dit planttype snel van start. Er worden geen grote oogstpieken en -dalen verwacht.

Minitray (135 cc)
Vanaf half juli tot begin augustus wordt de minitrayplant gestekt. In de herfst is een plant ontstaan met minimaal 2 kronen, en zijn er 4 tot 6 trossen per plant aangelegd. In het voorjaar, na het uitplanten, ontstaat een eerste oogstpiek waarna de plant weer redelijk snel terug in productie zal zijn.

Onze frambozenplanten

Frambozen: plugplanten

Gesneden frambozenstekken worden opgekweekt in trays tot plugplanten. Deze plugplanten van zowel zomer- als herfstframbozen zijn verkrijgbaar in diverse rassen. Onze planten worden op een verantwoorde en duurzame wijze opgekweekt, om een weerbare en groeikrachtige plant af te leveren aan de klant. De frambozenplugplanten zijn leverbaar van januari tot begin september.

Trayplant is marktleider in frambozenplugplanten in Europa. We hebben een ruim assortiment aan frambozenrassen en werken samen met vrijwel alle breedingprogramma’s in Europa. Onze passie is om vitale planten te leveren met strategisch advies. Hierdoor haalt de klant op de lange termijn het hoogst mogelijke rendement, waardoor wij bouwen aan een hechte relatie met onze klant.

Frambozen: longcanes

Onze longcanes zijn lange frambozenplanten die in één jaar worden opgekweekt vanuit een plugplant. Deze plugplanten worden tussen eind april en begin juni buiten opgekweekt op onze uitgestrekte frambozenvelden. Hier wordt gebruik gemaakt van het slimme V-systeem. Met dit systeem kan meer lichtinval worden gecreëerd, waardoor een sterkere knopontwikkeling ontstaat. Uiteindelijk resulteert dit in een hogere potentiële opbrengst.

Trayplant produceert longcanes van zowel zomer- als herfstframbozen. Er worden diverse soorten longcanes geproduceerd. In het najaar worden de longcanes op gewenste hoogte afgemaaid en ingepakt. Na het inpakken worden ze bewaard in de koelcellen van Trayplant. In het voorjaar kunnen de longcanes in overleg met de klant worden uitgeleverd. Met hulp van de juiste klimatologische omstandigheden zullen de knoppen op de longcane in het voorjaar uitlopen en heerlijk, gezond fruit produceren.

Trots op onze samenwerking

© 2022 Van der Avoird Trayplant