Agro HR-congres over slimme HR in de land- en tuinbouw
06-11-2024
Afgelopen maand zijn we afgereisd naar landgoed Zonheuvel in Doorn voor een congres waarin we een inspirerende inkijk kregen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI).
Hieronder een artikel over wat Glastuinbouw Nederland en Stichting Aardbei Onderzoek schreven over onze open dag van 24 en 25 juni 2022.
Duurzame innovaties bij Van der Avoird Trayplant.
Op 24 en 25 juni opende Van der Avoird Trayplant BV haar deuren voor de klanten uit de sector en de geïnteresseerde omwonenden. Van der Avoird Trayplant B.V. is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. Dit varieert bij aardbei van stek tot trayplant, bij frambozen van bewortelde stek tot longcane. Om dit te realiseren teelt men op 5 locaties met een totale oppervlakte van ruim 65 ha.
Vol enthousiasme vertelde de medewerkers van dit innovatieve bedrijf over hun innovatieve en duurzame nieuwe locatie aan de Rimpelaar in Molenschot. Zo mocht ieder een kijkje nemen in de demokas waar het hele jaar door aardbeien en frambozen worden geteeld zonder chemie en waarbij de lat van de productie op een hoog niveau wordt gelegd. De R&D kamer draait hier op volle toeren. Zoals eigenaar Peter van der Avoird het zelf verwoordde “Op dit moment zitten we in de testfase om data te verzamelen zodat we deze in de toekomst kunnen verbeteren en innoveren. En hierbij komen er nog hele mooie dingen op ons pad waar we als sector mee verder komen.”
De nieuwe kas en de loods zitten vol met nieuwe technieken en systemen, zoals de Caeli-ventilatorunits, geïntegreerd in de kaskolommen in de kas. In de loods springt direct een speciaal potgrondsysteem in het oog. Een belangrijk deel van het systeem zit ondergronds. Aan de ene kant van de loods zit de grondbunker, van waaruit de grond over twee banen getransporteerd wordt naar de overkant, waar trays worden gevuld. Met één band wordt grond aangevoerd, met de andere band vuile grond afgevoerd. Er is erg veel geautomatiseerd. Met de nieuwe systemen komen de planten naar de mensen én niet andersom. Er wordt gewerkt met een vierlaags teeltsysteem. Via het potgrondsysteem wordt het substraat voor de blokken volautomatisch aangebracht en afgestreken. Vervolgens gaan de blokken de klimaatcel in. In de cel wordt gewerkt met twee lagen boven en twee lagen onder. Elke laag moet één keer per etmaal voorbijkomen bij de mensen die stekjes snijden. In het systeem is de ene helft belicht en de andere helft niet. “De LED lampen staan continu aan, maar met de circulatie van de containers creëert men voor de plant een dag- en nachtritme.
En dan de kas, die is ingericht op een tweelaagse teelt. Op de vloer is ruimte voor trayplanten, op goten voor aardbeiplanten om stek van te knippen. Door de kas beweegt straks een zogenaamd Achterboschssysteem. De machine voor intern transport is multifunctioneel. De machine verzorgt de gewasbescherming, watergift, zowel horizontale als verticale inzet van biostimulanten en ook is het een werkplatform. En zeker niet onbelangrijk: De locatie is uitgerust met een warmte-koude-installatie!
Afgelopen maand zijn we afgereisd naar landgoed Zonheuvel in Doorn voor een congres waarin we een inspirerende inkijk kregen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI).
Eerste Paulowniadag bij Trayplant:
Een Succesvol Evenement in het Teken van Innovatie en Duurzaamheid
Afgelopen weekend zijn we met het hele team van Van der Avoird Trayplant het water op gegaan voor een onvergetelijk personeelsuitje.